De perfectionist en….. de kunst van het relativeren

Door Hedwig Passier |

De mug en de olifant

Iedere perfectionist maakt het een keer mee: je krijgt kritiek, feedback, maakt een fout, wordt verkeerd begrepen of onderwerp van een roddel….. Héél vervelend! Je reptielenbrein wordt onmiddellijk geactiveerd en je zou het liefst door de grond zakken of heel hard terug willen meppen!

Een heel logische reactie op een situatie die onveilig voelt; hoe kan dit JOU nu overkomen, jij die altijd zo je best doet om foutloos en vriendelijk door het leven te gaan?

 

Het zijn net mensen…

Gelukkig zijn perfectionisten nét mensen en overkomt dit jou ook, net als anderen. Een rimpelloos leven is een utopie en dat weten de meeste perfectionisten rationeel gezien ook wel. Maar je gevoel zegt iets heel anders, met als gevolg dat je zo’n vervelende situatie steeds opnieuw in je hoofd afspeelt en het niet kunt laten varen. Daarnaast ben je er vaak van overtuigd dat die ander dat ook doet… Dit alles zorgt ervoor dat je zo vol zit met malen, dat je minder ruimte hebt om je te focussen op het hier-en-nu en de kans op een fout alleen maar verder toeneemt….

 

Tijd heelt alle wonden

Pak eens wat vakantiefoto’s: van de laatste vakantie, van 1 jaar geleden, van 5 jaar terug en van 10 jaar: probeer eens ALLES van die vakantie terug te halen uit je geheugen…. Weet jij nog precies wat je de hele dag deed? Wat je hebt gegeten en bij welk restaurant? Zie je dat veel details in de tijd zijn weggezakt? Tijd heelt alle wonden en dat is maar goed ook!

 

Tijdlijn van je leven

Wat kun je met die kennis doen om vervelende situaties te relativeren? Om ze weer in een groter perspectief te plaatsen, zodat het je niet meer zo in beslag blijft nemen? Stel je een denkbeeldige tijdlijn voor; de tijdlijn van jouw leven. Stap in gedachten een week vooruit en kijk terug naar deze gebeurtenis. Hoe kijk je hier nu naar? En neem vervolgens een sprong van een maand: hoe kijk je dan hier op terug? En over een jaar? Het vraagt enig inlevingsvermogen, maar je zult merken dat de heftigheid van je gevoelens afneemt als je vervelende gebeurtenissen in een ruimer tijdperspectief plaatst.

 

De blackbox van de ander

Beeld je ook eens in wat er in het hoofd van de ander omgaat.. In hoeverre heeft diegene de tijd en ruimte om zich te blijven focussen op jouw tekortkomingen of fouten? Waar denk je dat die ander vooral mee bezig is? Met zichzelf! Net zoals jij. Dus ook diegene heeft een tijdlijn waarin heftige voorvallen in de tijd slijten en naar de achtergrond verdwijnen. En omdat diegene niet voelt wat jij voelt, is de betreffende situatie bij die ander veel sneller uit gedachten dan bij jou…

 

Van olifant weer naar mug

Door zaken in het juiste tijdsperspectief te plaatsen en je bewust te zijn dat iedereen vooral met zichzelf bezig is, kun je de olifant weer transformeren naar een mug…. En met een goede vliegenmepper… 😊