Zelfvertrouwen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Hoe kom ik van die onzekerheid af?

Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen kan je in het leven en in het werk enorm in de weg zitten. Het kan ervoor zorgen dat je onvoldoende opkomt voor jezelf, dat je leuke opdrachten aan je neus voorbij laat gaan of dat je in vergaderingen meer bezig bent met “wanneer kan ik iets slims zeggen” dan met de besproken onderwerpen. Sowieso ben je vaak bezig met jezelf “de maat te nemen” door je te vergelijken met collega’s die in jouw ogen slimmer, sneller of beter zijn dan jij. En dat geeft een rotgevoel.

Wat kan coachen hierin voor jou betekenen?

Onderstaand proces vindt in ieder van ons plaats:

Coachen

Maar het werkt ook omgekeerd: door anders te gaan doen, ga je iets anders voelen en ontstaat ruimte om anders tegen de situatie aan te kijken.

Coachen gaat in op zowel het waarnemen, als het denken en het doen. We kijken waar sprake is van interpretatie (‘het invullen voor de ander’) in plaats van waarneming ghostwriter. We inventariseren welke gedachten jou belemmeren en welke waarden onder die gedachten verborgen zitten. Vervolgens kun je op basis van die inzichten positieve gedachten formuleren en daarmee oefenen in de praktijk.

Daarnaast gaan we kijken wat jij in jouw situatie anders kunt gaan doen. Inzicht krijgen in je patronen is stap 1, maar daarna komt het belangrijkste: je wil dat er iets verandert en daarin heb jij de regie!! Uiteraard gaan we dit nieuwe gedrag vertalen naar kleine, haalbare stappen. Zodat je in jouw tempo vertrouwen krijgt in je capaciteiten om te veranderen en jij je zelfvertrouwen kan laten groeien!